2018 @ MOME FoodLab 

A program Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Gyorstalpaló

Hogyan kell az iskolai teremkertekben vagy az otthoni hobbikertekben nevelgetni a vágyott zöldségeket és fűszernövényeket? Összeírtunk nektek pár infót, amit általánosságban a témáról tudni kell.

Az egyes növények külön igényeit az adott növény adatlapján, pontosabban a Hogyan termesszem? résznél találod meg. Egészség- és környezettudatosság szerint mi az ökológiai (rövidítve öko, más néven bio) termesztést ajánljuk. Ha az alábbi útmutatót betartod, biztosan meghálálják a növények a törődést, és szép termést hoznak!

A növénynevelésnek alapvetően két módja van: magról vagy palántáról termesztés. A Menza+ 2.0 / Teremkert programban ti is két részben kaptátok meg a növényeket. Egyrészt vetőmagot találtatok a növénynevelő csomagban, amit nektek kell a kezdetektől kezdve felnevelnetek, másrészt kész palántákat adtunk át, és azokat kell elültetnetek, majd tovább nevelnetek.  Az előbbi bonyolultnak tűnhet, de attól se féljetek, mert egy kis odafigyeléssel könnyen megtanulhatjátok, hogyan is termesszétek meg saját zöldségeiteket és fűszernövényeiteket!

Fontos a megfelelő ültető közeg!

A legáltalánosabb ültető közeg a tőzeg, ezt juttatunk el hozzátok mi is. Hozzákevertünk egy kis szerves trágyát, hogy legyen elegendő tápanyag növényeitek számára.

 

Milyen mélyre vessétek el a magokat?

Minél nagyobb egy mag, annál mélyebbre kell vetni, körülbelül olyan mélyre, mint az adott mag kétszerese. A Menza+ 2.0 / Teremkert programban szereplő növények javasolt vetésmélysége:

 • borsó: 4-5 cm

 • spenót: 2-3 cm

 • karalábé: 1,5 cm

 • paradicsom: 1-1,5 cm

 • metélőhagyma, retek: 1 cm

 • mizuna, petrezselyem, sárgarépa: 0,5 cm

 • bazsalikom: elegendő csak rászórni a közegre (mert fényre csirázik)  

 

Ne felejtsétek el megjelölni a PET palackokat és vödröket, hogy tudjátok mi növekszik bennük! Írjátok fel címkékre, hogy milyen fajta van benne!

Keléskor tartsátok melegen!

A növénynevelésnél nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet. Ahhoz, hogy a magok gyorsan kicsírázzanak (kelés idején), biztosítani kell a fajok számára szükséges optimális hőmérsékletet. Ezért érdemes a növénynevelő állványzatotokat (installációtokat) a terem legnaposabbik helyére, például déli fekvésű ablakhoz tenni. Ha hűvös vagy hideg helyiségben próbáltok palántát nevelni, növekedése lelassul, és könnyebben megbetegszik.

 

Öntözzétek!

Fontos, hogy alaposan öntözzétek meg a magokat betakaró földet. Óvatosan a vízsugárral, nehogy kimosódjanak a földből az apró magok! Ne hagyjátok, hogy kiszáradjon a talaj, mert könnyen elpusztulhatnak a magok! Locsoljátok minden egyes nap, mivel magvetéstől kelésig a növény igényli a nedves talajt! De azért vigyázzatok a túlöntözéssel, ne tocsogjon a talaj, mert a magok megfulladhatnak! Szikleveles korban (első két levél) már visszavehettek az öntözésből, hiszen ebben a fázisban már nem igényel a növény sok locsolást. Figyeljetek rá öntözéskor, hogy a víz ne a levelet érje, hanem minél inkább a növényke tövéhez kerüljön! Ezzel is a betegségek kialakulását csökkenthetitek.

Mindenképp ügyeljetek arra, hogy…

 • A magokat laza, morzsalékos talajba vessétek el! Ha a zsákban vannak nagyobb összeállt tőzegdarabok, akkor azokat törjétek össze!

 • A növények megfelelően meleg környezetben nevelkedhessenek!

 • A palánták megfelelő fényt kapjanak, különben könnyen megnyúlhatnak!

Mikorra várjátok a sziklevek megjelenését?

       Összegyűjtöttük Nektek, hogy nagyjábólmennyi idő múlva várható a sziklevelek megjelenése:

 • Borsó: 6-8 nap

 • Retek: 4-6 nap

 • Spenót: 7-9 nap

 • Mizuna: 4-6 nap

 • Sárgarépa: 12-14 nap

 

A paradicsom beporzása (nem is olyan nehéz ez)! 

A paradicsomot, hogy termést hozzon, be kell porozni, ami, látni fogjátok, nem is olyan nagy mutatvány! Használjatok egy kis festőecsetet vagy fogkefét vagy kis spatulát, de akár egy fültisztító pálcika is megteszi, hogy finoman átvigyétek a virágport a virágok bibéjére. A virág belsejéből az ecsettel körkörös mozdulatokkal gyűjtsétek össze a polleneket, majd finoman ecseteljétek meg a virág közepén elhelyezkedő bibét. Siker esetén hamarosan láthatjátok az apró terméskezdemény. Beporzás nélkül sajnos nem köt meg a termés, és leesnek a virágok. A természetben a beporzást a szél vagy a méhek végzik, de az osztályteremben el kell látnotok helyettük ezt a nemes feladatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

A paradicsom kacsolás! 

A magasabb paradicsomot kacsoljátok meg, azaz (lehetőleg reggel) csípjétek ki a hónaljhajtásokat. Mi az a kacs? A paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtás, amiből új szár képződik. Ne törjetek le vagy vágjatok le olyan hajtásokat, amelyek a  virágok felett nőnek, ezek ugyanis olyan új hajtások, amelyek még több virágot fognak hozni! A kacsolás jóvoltából a termés is bővebb lesz! Fontos, hogy a leírtak csak a magasabb paradicsomra vonatkoznak, az alacsonyabb paradicsomnál nincs szükség kacsolásra.

Segítség kacsoláshoz: http://hobbikert.hu/magazin/hogyan-metsszuk-a-paradicsomot.html

 

Ha többet szeretnél megtudni a növénynevelésről, ajánljuk a következő cikket:

http://gasztrohos.blog.hu/2015/03/26/magrol_napra

 
 
Csináld magad videó

Ha a növényneveléssel kapcsolatban követed a videó tanácsait, sikeres kis kertész leszel!

Hamarosan elérhető lesz számotokra!

 
Beültetési térkép

Gondosan kövesd az alábbi térképes útmutatót, hogy a magok és palánták elültetése és elhelyezésük a teremkertekben zökkenőmentes legyen!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now